Peanmeanach Bothy - Take the Tour


The Peanmeanach Bothy was renovated in early 2021. If your expectations are of matching “his and her” hand basins (or even of any hand basins at all) along with "bang on trend" furniture, laminate flooring, carpets, immaculate paintwork, smooth floors and walls and all mod-cons, please stop reading now – this is definitely not the right holiday venue for you!

All the downstairs rooms have been painted (apart from the gable wall in the kitchen which needs to be repointed first) and a wood-burning stove has been installed in the sitting room. All the furniture, fixtures and fittings have been transported by boat across the loch, and carried up the beach into the bothy. 

Due to the journey that every item of furnitire faced, robustness was favoured over aesthetics!  As befits the property, all furniture is second hand or upcycled to reduce our carbon footprint.  Whilst it may not have electricity or water, the interior of the bothy is basic but homely - with paintings and wood carvings on the walls, cushions, antique furniture and a well-equipped kitchen with a gas cooker (bring your own cartridges) but no oven.    

 

Sitting Room

The sitting room measures approximately 13’ x 13’ and the walls have been repainted in the renovation.  The furniture and contents reflect those of a traditional house that has never had electricity or running water. One concession is a variety of board games (e.g. chess, scrabble, dominoes etc.) so you can while away the evening, enjoying company and the warmth of the wood burning stove.

 

Kitchen

The Kitchen has a large table and six chairs.  Shelving and cupboards have been installed for storage of pots and pans etc.  A fireproof board has been installed for the cookers and a worktop installed for food preparation etc.  The floor has been repainted since these photos!

As there is no running water or electricity there is no bathroom!

Hallway and stairs

The entrance hall has plenty of coathooks for hanging wet clothes, and the view on a sunny day is spectacular.  There is a firedoor to the stairs to "the loft."

Upstairs

The staircase leads to a large upstairs room for sleeping, divided by the staircase and a half wall.  With tongue firmly in-cheek these have been christened the "Blue Suite" and "Green Suite" due to the colour of the camp beds, rather than the overall decor of the room / level of opulance!).  The upstairs will be refurbished in winter 2021/22.

Moving the furniture

Moving the furniture was quite a challenge, it was brought in by boat on a high tide, and carried (or wheelbarrowed) up the beach!

Renovating the bothy

Getting the materials needed to finish the refurb of the bothy was helped when we floated a lot of the materials and the last of the furniture on a large raft and beached it in front of the bothy.  The wheelbarrow was a huge asset.